Θεραπεία με Βεντούζες (Cupping Therapy)

Στο εργαστήριό μας διαθέτουμε βεντούζες αναρρόφησης της dongbang και της meridius , από τις πλέον αξιόπιστες ως υλικό αλλά και ως εφαρμογή για το σώμα του ασθενούς, καθώς και μια ηλεκτρική συσκευή αναρρόφησης (MD 600 ) σταθερής – παλμικής δράσης με ρύθμιση της αναροφφητικής έντασης και δυνατότητα ταυτόχρονης τοποθέτησης μέχρι και 16 βεντουζών.

Λίγα λόγια για τη θεραπεία με βεντούζες :

Η θεραπεία με βεντούζες περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικών ποτηριών – κυπέλων (cups) στο δέρμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτέλεσμα αναρρόφησης.

Εφαρμόζεται για την ανακούφιση από τον πόνο, την βελτίωση της αιματικής και της λεμφικής κυκλοφορίας. Τα κύπελα που  χρησιμοποιούνται διαφέρουν σε μέγεθος και σχήμα αναλόγως του επιπέδου θεραπείας όπου θα γίνει η εφαρμογή τους. Κατά την εφαρμογή τους δημιουργείται κενό στο εσωτερικό τους χρησιμοποιώντας αντλίες αναρρόφησης (παλιότερα γινόταν με χρήση φωτιάς). Υπάρχουν δύο βασικές εφαρμογές: Σταθερή Βεντούζα και Κινούμενη Βεντούζα.

Στην Σταθερή Βεντούζα, οι βεντούζες αφού τοποθετηθούν στην πάσχουσα περιοχή και γίνει αναρρόφηση, παραμένουν εκεί για 10 – 15 λεπτά ώστε να επιτευχθεί η θεραπευτική δράση τους στους υποκείμενους ιστούς.

Στην Κινούμενη Βεντούζα, οι βεντούζες τοποθετούνται πάνω στο σώμα του ασθενούς αφού προηγουμένως έχει γίνει επάλειψη με κάποιο έλαιο ή κρέμα μάλαξης και μετά γίνεται η μετακίνησή τους κατά μήκος του δέρματος.

Είναι ιδιαίτερα ασφαλής μέθοδος θεραπείας, δεν ενέχει κινδύνους ή παρενέργειες, με μόνο ίσως χαρακτηριστικό την εμφάνιση μελανών σημαδιών μετά την αφαίρεσή τους, τα οποία παραμένουν το πολύ για 4 με 5 ημέρες. Η προτροπή είναι να γίνεται η εφαρμογή τους από εκπαιδευμένο επαγγελματία και αποτελεί μία αποτελεσματική συμπληρωματική εναλλακτική θεραπεία στα χέρια ενός εξειδικευμένου στο αντικείμενο φυσικοθεραπευτή.