Περιδέσεις

Η Κινησιοταινία είναι ένα λεπτό πορώδες βαμβακερό ύφασμα (με τις ίνες να έχουν υφανθεί σε ορθή γωνία μεταξύ τους), το οποίο  έχει ειδικές κυματοειδείς στρωματώσεις από ισχυρό (ακρυλικό) μέσο πρόσφυσης. Μπορεί να διαταθεί μόνο επιμήκως  κατά 30-40%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μυική διάταση 130-140%.

Πρέπει να :

– Είναι αδιάβροχη
– Έχει περίπου το ίδιο πάχος με την επιδερμίδα
– Μπορεί να παραμένει στο σώμα για 3 – 4 συνεχόμενες ημέρες
– Να έχει ένα από τα 4 βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε, μαύρο, μπέζ), θεωρία των χρωμάτων .

Αποτελέσματα:

Υποστήριξη μυϊκού συστήματος: Βελτίωση σύσπασης αδύναμων μυών, Απομάκρυνση μυϊκού καμάτου, Διατήρηση σταθερού μήκους μυών.

Διευκόλυνση της ροής των υγρών του σώματος: Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, Αναστολή των φλεγμονωδών αντιδράσεων, Αναστολή δερματικού πόνου, Μείωση μυϊκού πόνου.

Αποκατάσταση αρθρικών παθολογιών: Βελτίωση ευθυγράμμισης ιστών και εξομάλυνσης του αυξημένου μυϊκού πόνου, Αύξηση εύρους τροχιάς κίνησης των αρθρώσεων, Μείωση πόνου.

Μείωση πόνου: ενεργοποίηση των ενδογενών αναλγητικών συστημάτων, Ενεργοποίηση του νωτιαίου αντανακλαστικού, Ενεργοποίηση φυγόκεντρων οδών.

Τεχνικές κινησιοπερίδεσης:

Στερέωση μιας αρχικής βάσης μήκους 2 δακτύλων
Εφαρμογή χωρίς τάση
Ο μυς πρέπει να βρίσκεται σε θέση προδιάτασης
Κατεύθυνση

* Από έκφυση προς κατάφυση όταν στόχος είναι η μυϊκή ενεργοποίηση
* Από κατάφυση προς έκφυση όταν στόχος είναι η χαλάρωση και η μείωση του μυϊκού πόνου

Λίγα λόγια για τη Μέθοδο McConnell:

Η μέθοδος McConnell αναπτύχθηκε από την αυστραλή φυσικοθεραπεύτρια Jenny McConnell και βασίζεται στα ευεργετικά αποτελέσματα της χρήσης ελαστικής ταινίας (tape) για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο και τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας στα μυοσκελετικά προβλήματα. Προσεγγίζει προβλήματα που αφορούν την άρθρωση του γόνατος, την  άρθρωση του ώμου, τα κάτω άκρα και την οσφύ.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά:

  • Στην άρθρωση του γόνατος αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα:

Επιγονατιδομηριαίος πόνος, σύνδρομο λαγονοκμημιαίας ταινίας, τενοντίτιδα επιγονατιδικού συνδέσμου, χονδροπάθεια επιγονατίδος, οστεοαρθρίτιδα γόνατος κ.α.

  • Στην άρθρωση του ώμου:

Σύνδρομο πρόσκρουσης μυοτενοντίου πετάλου, παγωμένος ώμος, μετατοπίσεις της κεφαλής του βραχιόνιου οστού, αστάθεια της άρθρωσης κ.α.

  • Στο κάτω άκρο ασχολείται κυρίως με τον άκρο πόδα και τα προβλήματά του, όπως διαστρέμματα ποδοκνημικής
  • Στην οσφύ ασχολείται κυρίως με προβλήματα σταθεροποίησης της οσφυϊκής μοίρας

Η φιλοσοφία της μεθόδου βασίζεται στη μηχανική διόρθωση των μυοσκελετικών προβλημάτων με τη χρήση της ελαστικής ταινίας ώστε να αποφορτιστούν οι ιστοί. Η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι άμεση, έτσι ώστε ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ή το πρόγραμμα θεραπείας του χωρίς ενοχλήσεις. Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει μετά τη μηχανική διόρθωση με τη χρήση της ελαστικής ταινίας, την ισχυροποίηση του μυϊκού συστήματος για τη συντήρηση και μακρόχρονη διατήρηση του αποτελέσματος της διόρθωσης.